Durf eens in de spiegel te kijken!

Byron Katie

The Work is een methode van Byron Katie die ons een manier biedt om onze pijnlijke oorlog met de realiteit te stoppen, zodat we een heldere kijk op de dingen krijgen.

Door specifieke, indringende vragen te stellen, onderzoeken we ons denken en worden we ons bewust van onze verwarring. Dit is zelfrealisatie. Het is een kans voor het denken om zichzelf te ontmoeten, om zichzelf op papier tot stilstand te brengen, en door onderzoek te realiseren wat de oorzaak en gevolg zijn van het ingaan tegen ‘dat wat is’. Hierbij het stap-voor-stap proces om je gedachten te onderzoeken.

Stap 1: Schrijf je oordeel of overtuiging op
Maak onderstaande zin af, terwijl je schrijft over iemand waar je nog een oordeel over hebt en die je nog niet helemaal hebt vergeven. Gebruik korte, eenvoudige zinnen. Censureer jezelf niet, probeer de woede of pijn ten volle te ervaren alsof de situatie zich nu voordoet. Maak gebruik van deze kans om je oordelen op papier onder woorden te brengen.

Wie maakt je boos, stelt je teleur of brengt je in de war en waarom? Tegen wie koester je een wrok? Wat vind je niet leuk aan hem/haar? (Bijvoorbeeld: Ik ben boos op Paul omdat hij niet naar mij luistert, hij mij niet waardeert, hij ingaat tegen alles wat ik zeg, et cetera.)

Ik ben ………………………………(gevoel) op/door …………………………(naam), omdat………………………………………………………………………………………..

Stap 2: De vier vragen
Gebruik de volgende vier vragen om de genoteerde stressvolle gedachte te onderzoeken. Stel de vraag, wees stil en wacht op het antwoord van de stem van het hart. Laat de diepere antwoorden naar boven komen. Naarmate je meer oefent, ga je je eigen ervaring vertrouwen. Je zult leren je eigen antwoorden te vertrouwen – en niet die van de wereld – om te zien wat voor jou waar is.

1. Is het waar?
Sluit je ogen, wees stil, ga diep naar binnen als je het antwoord overweegt. Als je antwoord nee is, ga dan door naar vraag 3.

2. Kun je absoluut weten dat het waar is?

3. Hoe reageer je wanneer je die gedachte hebt? (Wanneer je die gedachte gelooft?)

4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Stap 3: Keer de gedachte om
Omkeringen zijn jouw kans om het tegenovergestelde te ervaren van wat jij gelooft dat waar is. Er zijn vier mogelijkheden om je gedachten om te keren.

1. Positief-negatief
Paul moet mij begrijpen -> Paul hoeft mij niet te begrijpen.
Hij behandelt mij liefdeloos -> Hij behandelt mij liefdevol.
Hij moet niet tegen mij schreeuwen -> Hij moet wel tegen mij schreeuwen.

2. Persoon
Paul moet mij begrijpen -> Ik zou Paul moeten begrijpen.
Hij behandelt mij liefdeloos -> Ik behandel hem liefdeloos.
Hij moet niet tegen mij schreeuwen -> Ik moet niet tegen hem schreeuwen

3. Naar jezelf
Paul moet mij begrijpen -> Ik zou mezelf moeten begrijpen.
Hij behandelt mij liefdeloos -> Ik behandel mijzelf liefdeloos (wanneer ik oordeel).
Hij moet niet tegen mij schreeuwen -> Ik moet niet tegen mijzelf schreeuwen.

4. Naar je denken
Paul moet mij begrijpen -> Ik zou mijn denken moeten begrijpen.
Hij behandelt mij liefdeloos -> Ik behandel mijn denken liefdeloos.

Wees creatief met de omkeringen, misschien kun je nog meer vormen bedenken. Het zijn openbaringen die jou verborgen stukjes over jezelf laten zien, teruggespiegeld door anderen. Immers, perceptie is projectie, of zoals we tegen elkaar zeiden toen we klein waren: ‘wat je zegt ben je zelf!’. Check bij iedere omkering of deze net zo waar of meer waar is dan je originele stelling. Ga naar binnen. Sta stil bij elke omkering. Kijk welke voor jou goed voelen. Neem even de tijd om ze te voelen.

The Work kun je ook goed toepassen op oordelen en overtuigingen over jezelf. Probeer daarvoor de meest diepliggende gedachte of overtuiging te pakken. Bijv.: Je hebt een bord laten vallen. Je zegt tegen jezelf: ‘wat ben ik weer onhandig’. Een dieperliggende gedachte kan zijn ‘Ik kan ook nooit iets goed doen’. Gebruik dan deze laatste om uit te werken. Stel de 4 vragen en draai je gedachte om.

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2008 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

Similar Posts

One Comment

  1. Is hier ook een boek van?

    Groet,
    Kroos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *