Time sickness – de nieuwe wereldepidemie?!

Time sickness – de nieuwe wereldepidemie?!

Regelmatig volg ik de meditatieseries van Deepak Chopra en Oprah Winfrey, beide inspiratiebronnen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Ik vind deze inspirerend en het me helpt om iedere dag te starten met een half uurtje mindful zijn.

Toen ik ze deze week de term ‘time sickness’ noemden moest ik lachen. Misselijk van de tijd? De tijdziekte? Maar tegelijkertijd  wist ik meteen wat ze bedoelden en hoorde ik bij mezelf een soort alarmbelletje af gaan. En waarschijnlijk weet jij ook meteen waar dit over gaat … ;-).

Het is dat zware gevoel dat toeslaat als je een hele lijst met to-do’s hebt, maar weet dat het je niet gaat lukken om dit vandaag allemaal af te krijgen. Of de frustratie wanneer er onverwachts iets tussen komt wat je strak geplande tijdschema in de war schopt. En jou vervolgens van slag maakt. ‘Time sickness’ is ook die kick voelen wanneer je alles hebt afgevinkt voor de dag, alles gecontroleerd hebt en er niets meer is waar je je zorgen over kunt maken. Alles onder controle en nu kan ik ademhalen.

 

time sickness, tijdziekte, stress


Een mooi ‘aha-moment’

De meesten onder ons, zo niet wij allemaal, lijden op bepaalde momenten in ons leven onder deze tijdziekte. Behalve dan misschien de grote spirituele meesters, die hier niet (meer) aan meedoen en helemaal zen door het leven gaan zonder zich aan de buitenwereld te storen. Een mooi voorbeeld daarvan is Eckhart Tolle, schrijver van o.a. ‘De nieuwe aarde’. Misschien heb je hem wel eens op video gezien; een klein kabouterachtig mannetje en de rust zelve.

Oprah vertelt in de ochtendmeditatie hoe Eckhart bij haar thuis was om een ​​gesprek op te nemen voor een van haar shows. Tien minuten voordat ze zouden beginnen kreeg ze een dringend telefoontje; er was een crisis die haar onmiddellijke aandacht nodig had. Toen het telefoongesprek was afgelopen, haastte ze zich om Eckhart te ontmoeten. Ze verontschuldigde zich, wetende dat hij een van de meest drukke (daar is dat woord weer) en meest gevraagd spiritueel meester is ter wereld. “Het spijt me heel erg dat ik je moet laten wachten!” zei ze tegen hem. Eckhart antwoordde daarop heel rustig: “Ik was niet aan het wachten, ik zat in de stilte te genieten van het mooie uitzicht”. Iedereen op de set stopte even en was stil. Ding, ding, ding, even een collectief ‘aha-moment’!

Dit is de verschuiving waar hij het vaak over heeft. Zaken die ervoor zorgen dat je de haren uit je hoofd wilt trekken, zoals frustrerende vertragingen op het station of wanneer je perfect geplande dag mis dreigt te lopen? Hij laat zich niet van de wijs brengen. Wanneer je in het moment leeft en bewust alleen ervaart wat er nú gebeurt, dan zijn er geen onderbrekingen en is er geen verstoring. Is dit misschien de essentie van mindful leven; je bewust zijn en aandacht hebben voor wat is?

Tijd is niets anders dan perceptie

Tijd is een ervaring die zich verhoudt naar wat er bij ons vanbinnen gebeurt. Naast de biologische aard van tijd is er ook het psychologische aspect. Wanneer je iets doet waar je gepassioneerd over bent, dan vliegt de tijd voorbij. Als je je verveelt, sleept de tijd zich voort. Wanneer je iets doet dat geen betekenis voor je heeft, heb je je tijd verspild. We ervaren de tijd allemaal volgens onze psychologische staat van zijn. Voor iemand die verliefd is lijkt een uur met zijn geliefde als een minuut. Terwijl een minuut als een uur aanvoelt voor iemand die depressief is.

Onze moderne manier van leven heeft de ervaring van tijd tot een extreem iets gemaakt. Wat ‘time sickness’ wordt genoemd, kunnen we inmiddels gerust als een epidemie beschouwen. Tijd brengt lichaam en geest uit balans en is de ultieme levensstijlstoornis, omdat onder de druk en stress van het racen tegen de klok het leven niet geleefd wordt. We worden als een robot getraind om onszelf elke dag te meten aan wat we hebben bereikt of juist niet hebben bereikt: de klusjes die nog niet gedaan zijn, de vriendschappen waar we geen tijd voor hebben, het uitstellen van het uurtje hardlopen, enzovoorts. Dit is wat de tijdziekte met je doet.

Als je de volgende symptomen herkent dan weet je ‘hoe laat het is’ ;-):

  • Het gevoel hebben dat er nooit genoeg uren in de dag zijn
  • Voortdurend naar de klok kijken en er tegen racen
  • De frustratie en het falen voelen als je niet bereikt wat je wilde
  • Je down voelen omdat je de jaren voorbij voelt vliegen


Geen cursus time management nodig

Tijdziekte kan worden genezen omdat het gecreëerd is in onze eigen beleving van tijd. We kunnen die ervaring dus zelf veranderen wanneer we maar willen. Maar gewoon tegen jezelf zeggen dat je moet vertragen werkt niet. Er moet eerst een innerlijke verschuiving, een bewustwording komen. Je kunt genezen van de tijdziekte door te genieten van je ervaringen en de tijd te nemen om het te waarderen. Wanneer je het gevoel hebt dat je dag goed verloopt, wanneer je tijd neemt om te ontspannen en wanneer je je geen zorgen maakt over (te weinig) tijd. Zoals je misschien beseft gaat deze tijddisfunctie niet over de tijd zelf, maar over de mismatch tussen je waarneming en de realiteit.

Het leven kan zich op een veel natuurlijkere manier ontvouwen als je het gevoel hebt dat je alle tijd van de wereld hebt. Dan hoef je niet zo krampachtig te leven en alles onder controle proberen te houden. Je hebt ook geen cursus time management nodig. Je hebt een nieuwe gemoedstoestand nodig, die je creëert door stil te zitten en stil te zijn. Noem het mediteren, noem het mindful zijn, of gewoon ontspannen en niets doen. Als je dagelijks een aantal keren stopt met wat je aan het doen bent en even tijd neemt voor wat ik een ‘incheckmomentje’ noem – even de aandacht naar binnen keren om te voelen hoe het hier en nu met je gaat – dan zullen de symptomen van tijdziekte langzaam wegsmelten. Want je innerlijke rust en balans herstel je door meer in het hier en nu te leven en wat vaker bewust uit de ratrace te stappen.

***

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom! NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

Ken je mensen voor wie dit ook interessant kan zijn? Delen mag ook! Gebruik daarvoor de social media buttons hieronder.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *