Werkgeluk

Veilig onder de radar

Veilig onder de radar

Een van de uitdagingen in mijn leven waar ik nog regelmatig tegenaan loop is mezelf zichtbaar maken. Vroeger met spreekbeurten op school kroop ik het liefst onder m’n bureautje en later op mijn werk had ik klotsende oksels als ik iets moest zeggen in een vergadering. Als deelnemer aan trainingen zag ik vaak als een berg op tegen de eerste dag, want, je raad het misschien al, dat was de dag van het voorstelrondje.

Ook was het voor mij als ondernemer een grote uitdaging toen social media dé plek werd om aanwezig te zijn. Een blog of een post publiceren was één ding, maar toen video’s en lives populair werden werd de druk om mezelf te laten zien wel erg groot.

Dus als je dit herkent, weet dat je hier niet alleen in bent! Ik zie dat heel veel mensen hier mee worstelen, het zichtbaar ‘moeten’ zijn.

Onveilig

Het liefst doe je gewoon lekker waar je goed in bent en blijf je onder de radar. Maar ja, of je nu een baan hebt, een eigen business of op andere manieren je talenten inzet, jezelf verstoppen is meestal niet heel handig of versterkend.

Het kan angst zijn om in de spotlight te staan, een standpunt in te nemen en je stem te laten horen. Misschien ben je bang om bekritiseerd of belachelijk gemaakt te worden. Je voelt je superkwetsbaar, en dat geeft een gevoel van onveiligheid. Je bent bang om het niet goed te doen, om te falen of door te mand te vallen en als fraudeur gezien te worden (het zgn ‘impostersyndroom). Ook is er vaak de angst om anderen teleur te stellen.

De meeste van deze angsten komen neer op je gevoel van waardigheid. Of liever gezegd: niet waardig zijn. Een gebrek aan eigenwaarde en op een dieper niveau ervan overtuigd zijn dat je niet goed genoeg bent, of zelfs niet deugt. Niet echt een blije boodschap ben ik bang, maar met de overtuiging dat je niet ok bent en dat er iets mis met je is, ben je helaas geen uitzondering. Het gros van de wereldbevolking worstelt hiermee! En zoals gezegd ken ik dit zelf ook maar al te goed.

Als je ondernemer bent kan dit zich uiten in moeite hebben met verkoopgesprekken, het vragen van te lage prijzen voor je diensten, niet online aanwezig willen zijn, bang zijn om zelfverzekerd te vertellen wat je te bieden hebt. Netwerken is dan waarschijnlijk ook niet je favoriete bezigheid, en misschien praat je zelfs niet eens over je bedrijf met vrienden of familie.

Ook als je in een organisatie werkt zal dit zich op vergelijkbare manieren uiten, door bijvoorbeeld weinig te zeggen in meetings, het lastig vinden om klanten, leveranciers of collega’s te bellen om ze iets te vragen of aan te bieden, en op velerlei andere manier jezelf te verstoppen en hopen dat ze wel zien hoe hard je werkt.

Ze zien toch wel hoe hard ik werk?

Naast het feit dat deze angst om jezelf zichtbaar te maken heel veel stress oplevert en energie kost, doe je jezelf ook enorm te kort. En misschien ook wel anderen, omdat je ze onthoudt van al jouw mooie ideeën, je passie en je unieke talenten!

Het maakt je leven moeilijker, want als je onder de radar blijft ziet niemand je. Dan kun je nog zo hard werken en je best doen, maar als niemand weet wat je allemaal doet en kan dan is de kans groot dat die gave functie die vrijgekomen is naar iemand anders gaat.

Ook voel je je er waarschijnlijk vaak alleen voor staan, vastgelopen, niet wetend welke kant je op moet. En je vraagt je wellicht af of dit alles het eigenlijk wel waard is en of je er niet beter helemaal mee kunt stoppen.

Gelukkig kan angst voor zichtbaarheid overwonnen kan worden. Ik had echt nooit durven dromen dat ik nu regelmatig online masterclasses en trainingen geef, aan soms wel honderden mensen tegelijkertijd. Dat is natuurlijk niet vanzelf gekomen, daar heb ik hard áán moeten werken (aan mezelf vooral ;-)) en vóór moeten werken.

De volgende keer deel ik de 4 stappen met je die voor mij het grote verschil hebben gemaakt, en die jij ook kunt zetten!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *