Het verhaal van de keien

 

Als de dingen in je leven even allemaal te veel worden, als 24 uur in een dag niet meer genoeg tijd lijkt, denk dan eens aan deze anekdote:

Een hoogleraar filosofie begint zijn college voor een groep studenten. Zonder iets te zeggen pakt hij uit zijn rugzak een grote, lege glazen pot en zet deze op zijn lessenaar. Vervolgens haalt hij ook een zak met keien tevoorschijn en vult daarmee de pot tot aan de rand. Dan vraagt hij de studenten of zij vinden dat de pot nu helemaal gevuld is. De studenten beamen dat.

De hoogleraar haalt vervolgens een zak met kiezels uit zijn rugzak en laat deze langzaam in de pot lopen. Ze rollen tussen de open ruimte die tussen de keien zit. Hij schudt nog even met de pot en doet er nog wat kiezels bij zodat die tot de rand is gevuld. Opnieuw vraagt hij aan de studenten of de pot nu helemaal gevuld is. Weer beamen de studenten dat de pot nu helemaal vol is.

Vervolgens haalt de hoogleraar een pot grind uit zijn rugzak en laat deze langzaam leeglopen in de pot. Het grind vult de ruimte tussen de keien en de kiezels en vult de pot tot aan de rand. Weer vraagt de hoogleraar aan de studenten of ze vinden dat de pot helemaal vol is. Ze knikken een beetje lacherig van wel.

Dan pakt de hoogleraar een zak met zand. Hij giet de zak rustig leeg in de pot met keien, kiezels en grind. Het zand kruipt in alle kleine gaatjes en vult de glazen pot helemaal op.

Van onder de lessenaar haalt de hoogleraar dan als laatste 2 koppen koffie tevoorschijn. Hij zet ze op de lessenaar en giet vervolgens de kopjes voorzichtig een voor een leeg in de pot met keien, kiezels, grind en zand. De koffie loopt weg in de ruimte tussen het zand. De studenten beginnen te lachen.

“Kijk”, zegt de hoogleraar dan, “en zie in deze pot een metafoor voor je leven. De keien zijn de belangrijkste dingen in je leven: je familie, je kinderen, je gezondheid en je favoriete bezigheden waar je erg aan hecht. Het zijn de zaken die ervoor zorgen dat ook als er verder niets meer in je leven zou zijn, het leven toch gevuld zou zijn.

De kiezels zijn de andere zaken die betekenis voor je hebben, zoals je werk, je huis, je auto of racefiets. Het zijn de zaken die betekenis hebben, maar toch van minder waarde zijn dan de eerder genoemde. Het grind en het zand tenslotte staat voor alle kleine dingen die in het dagelijks leven op je afkomen.

Als je de pot eerst met zand en grind vult, is er geen plek meer voor de kiezels of de keien. Dat geldt ook zo voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie laat weglopen met de kleine dingen die op je pad komen, dan is er dus geen ruimte meer voor de zaken die werkelijk betekenis voor je hebben.

Besteedt dus aandacht aan de dingen die werkelijk belangrijk voor je zijn en betekenis voor je hebben. Speel bijvoorbeeld met je kinderen of maak een wandeling met je partner. Ga naar een belangrijke expositie of theatervoorstelling als je daar van houdt. Neem tijd om te werken aan je gezondheid en ontspanning.

Er blijft dan altijd nog tijd over om te werken, je huis op te ruimen, vervelende klusjes te doen.

Zorg dus eerst voor de keien in je leven, de zaken die echt het meest betekenis voor je hebben. Stel prioriteiten, de rest is toch maar zand”.

Een van de studenten steekt een vinger op en vraagt hoe de twee koppen koffie in dat verhaal passen. De hoogleraar lacht en prijst de student voor de scherpzinnige vraag.

“Daarmee heb ik alleen maar willen zeggen dat hoe vol je leven ook mag zijn, er is altijd wel een gaatje in de tijd om samen met een dierbare of een collega een kopje koffie te drinken”.

(bron onbekend)

 

Wat zijn jouw keien in het leven? En hoe gaat het met je verdeling van tijd en energie tussen je keien, kiezels, grind en zand? 

 

***


Reacties op dit artikel 
zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.
(i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2015 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *