Waarom positief denken vaak een illusie is


In de zelfhulpboeken en tijdschriften lezen we regelmatig dat je positief moet denken. Door bijvoorbeeld affirmaties op te schrijven, of ieder uur een seintje in te stellen op je mobiele telefoon om zgn. ‘power statements’ uit te spreken. Daarmee leer je negatieve gedachten en gevoelens uit je leven te bannen en ga je beter in je vel zitten. Maar werkt dat ook echt zo?

Ja, want je interne dialoog (wat je in je hoofd allemaal tegen jezelf zegt) heeft een effect op je interne wereld – hoe je je voelt – en wat je in je externe wereld creëert. Op korte termijn kan het inzetten van deze affirmaties zeker een positief effect hebben. Je dwingt jezelf namelijk om negatieve gedachten even een halt toe te roepen. En door je aandacht op iets positiefs te richten verander je ook meteen je stemming en wat je uitzendt in de wereld.

 

Als het positieve geen stand houdt

Dus ga vooral door met je dit eigen te maken. Maar als je na verloop van tijd merkt dat het positieve geen stand houdt en geen blijvend resultaat oplevert dan wordt het tijd om verder onderzoek te doen. Ik ben inmiddels namelijk van mening, door mijn eigen ervaring en die met cliënten, dat het op de langere termijn meestal niet helpt om alleen maar positief te denken. Dit zal in veel gevallen niet de gewenste wezenlijke en duurzame veranderingen tot stand brengen. Dat komt omdat er iets in je systeem zit dat het niet eens is met die affirmaties en positieve uitspraken. Iets dat deze niet echt gelooft en reageert met iets van: ‘yeah, right!’.

 

Werkt ‘The Secret’ wel?

Daarom heeft het populaire boek en de gelijknamige film ‘The Secret’ van een aantal jaren geleden wat mij betreft ook tekortkomingen in hoe ze ons de werking van de ‘Law of Attraction’ hebben voorgeschoteld. The Secret zegt (even kort door de bocht) dat als je je dromen in kaart brengt door ze op te schrijven, ze regelmatig als affirmaties uit te spreken, en ze daarnaast ook visueel te maken, bijvoorbeeld met moodboards en visualisatieoefeningen, dat je deze vanzelf gaat aantrekken.

De bekende blanco cheque uitprinten, daar een heel hoog bedrag op schrijven en deze op je koelkast plakken zou ‘the trick’ moeten doen. Nou, bij mij heeft deze er ook gehangen, maar die miljoen is er nooit gekomen kan ik je verklappen ;-). Niet genoeg gevisualiseerd dan? Of niet vaak genoeg hardop gezegd: ‘Ik ontvang binnen een jaar 1 miljoen Euro’?

Nee dat denk ik niet, want ik heb toch echt wel mijn best gedaan -;). Het probleem zit dus ergens anders.

 

Gestagneerde energie

Het probleem zit ‘m in de voedingsbodem. We hebben grofweg gezegd allemaal een ondergrond van angst, boosheid, pijn en verdriet ontwikkeld door pijnlijke gebeurtenissen in het verleden. De een natuurlijk meer dan de ander, afhankelijk van zowel je eigen levenservaringen als de voorouderlijke en karmische ‘bagage’ die je met je meedraagt. En afhankelijk van hoeveel van die bagage je inmiddels al verwerkt hebt.

Positief denken illusie

Deze angst, boosheid, pijn en verdriet fungeren als voedingsbodem voor je belemmerende overtuigingen. En ook al zijn de ervaringen die hier aan hebben bijgedragen al tientallen, misschien zelfs honderden jaren geleden, én misschien niet eens van jezelf, de gestagneerde energie is voelbaar in je leven vandaag. In hoe je je voelt. In hoe je de wereld ervaart. In wat je wel of niet manifesteert in je leven. Kortom, het kan voor een hoop ruis op de lijn zorgen.

 

Steeds weer dezelfde patronen

Dit uit zich bijvoorbeeld in het alsmaar niet verder komen in je carrière, ook al doe je er alles aan. Je loopt steeds weer tegen dezelfde situaties aan. Dan heb je hier waarschijnlijk belemmerende overtuigingen over, én is er iets in de basis waar deze door gevoed worden. Dat geldt ook voor andere contexten van je leven waarin je het gevoel hebt dat je stagneert of niet voldoende tot bloei komt: je financiële situatie, relaties, gezondheid, enzovoorts.

Want de ruis die ontstaat door deze oude wonden en daaruit volgende belemmerende gedachten werkt als een vicieuze cirkel, ook wel de ‘self-fulfilling prophecy’ genoemd. Met het alsmaar denken ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik ben hier te dom voor’ creëer je ook weer een werkelijkheid die past bij deze gedachten.

 

De tuin-metafoor

Dit sabotagemechanisme kun je vergelijken met de mooiste planten en struiken kopen bij het tuincentrum, en deze op onvruchtbare, vervuilde grond proberen te laten groeien. Je spendeert er kapitalen aan en werkt dagen of zelfs weken lang heel hard om je tuin mooi te maken. Om vervolgens de boel binnen een paar weken beetje bij beetje af te zien sterven. Want op een onvruchtbare grond zal er weinig tot bloei komen. Dan is het dus zaak om eerst eens flink met die bodem aan de slag te gaan.

Zo werkt het vaak ook met positief denken, affirmaties en power statements. Die kunnen op de langere termijn vaak pas groeien en bloeien als de ondergrond voldoende vruchtbaar is. En dan kan ook de Law of Attraction in werking treden en jou de overvloed brengen die in (jouw) potentie aanwezig is.

 

Meer weten? Binnenkort komt er meer informatie op mijn website over hoe ik je hiermee kan helpen, dus nog even geduld. Wil je alvast meer info? Stuur me dan even een e-mail en dan hoor je zsm van mij.

***

Reacties op dit artikel zijn hieronder welkom! NB: om spam te voorkomen wordt je bericht niet meteen zichtbaar.

 

Ken je mensen voor wie dit ook interessant kan zijn? Delen mag ook! Gebruik daarvoor de social media buttons hieronder.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *