Waarom verveling in je werk dodelijk is

Waarom verveling op je werk dodelijk is

 

Veel professionals vervelen zich regelmatig op het werk (15% regelmatig tot altijd blijkt uit onderzoek!). Het lijkt een eeuwigheid te duren voor je werkdag om is en je weer uit kunt loggen of naar huis gaan. Uit pure ellende ga je maar de volgende vakantie uitzoeken (voor wanneer we weer mogen) of Whatsappen met vrienden over de volgende wandelafspraak.

Wie zich te vaak verveelt, wordt op een gegeven moment onverschillig als er dan eindelijk wel iets te doen is. Maar soms gaat het verder:

 

👉🏻 Is je werk  weinig uitdagend, eentonig en ken je het kunstje nu wel?

👉🏻 Word je er doodmoe en ongelukkig van omdat je interesse er niet meer ligt?

👉🏻 Komt er niets meer uit je handen en begint alles uitzichtloos te lijken?

👉🏻 Voelt wat je doet zinloos en geeft het je een leeg gevoel?


Dan heb je wellicht last van de ‘vervelingsziekte’ bore-out.


Het begrip burnout is inmiddels helemaal ingeburgerd in onze maatschappij
en we kijken niet meer raar op als we in onze omgeving een of twee mensen kennen die opgebrand thuis zitten. Of misschien gaat het over jou zelf. Je hebt jezelf over de kop gewerkt, kunt het werk niet meer aan en je weet niet meer hoe je moet ontspannen. En uiteindelijk ben je lichamelijk en mentaal-emotioneel uitgeput geraakt.

Er is echter ook een groep mensen die last heeft van precies het tegenovergestelde. Je zit al een tijd lang in je comfortzone en zoekt de uitdagingen niet meer op. Je wordt onvoldoende geprikkeld om je grenzen te verleggen en daardoor staat je zelfontwikkeling stil en haal je geen voldoening meer uit je werk. Je zelfvertrouwen gaat daarmee hard onderuit.

En deze zogenaamde bore-out kan even hard toeslaan als een burnout. Alleen wordt er nog weinig over gesproken. Want er zit een groot taboe op, zoals dat jaren geleden ook op burnout zat.

 

bore-out verveling routine werkgeluk

 

Je schaamt je misschien als je in een modus van routine en verveling bent beland. En omdat je dit liever niet laat blijken is de kans groot dat je je neigt te verstoppen achter het ‘druk-druk-druk’ front. Daarom wordt het vaak niet gezien en erkend. Door jezelf, maar ook niet door de collega’s en leidinggevende. Zeker nu je waarschijnlijk thuis, alleen, achter een beeldscherm zit te werken en het contact alleen nog via Teams, Zoom, Whatsapp en de email gaat.

Maar de effecten van een bore-out zijn wel degelijk serieus te noemen. Want hoe raar het ook klinkt, de bijbehorende klachten en symptomen lijken verdacht veel op die van een burnout. En het is even schadelijk voor je werkgeluk én je gezondheid. Denk daarbij aan fysieke klachten, als veel hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en slecht slapen Maar ook mentaal-emotioneel kun je symptomen hebben als neerslachtigheid, verminderde concentratie en geheugen, piekeren, om een paar veel voorkomende te noemen. Maar ze hebben meestal compleet tegenovergestelde oorzaken!

Een baan hebben waarin je weinig te doen hebt of die lekker makkelijk is, klinkt je misschien als muziek in de oren. In je comfort zone zitten is precies dat: lekker comfortabel. Maar het tegendeel is dus waar! Misschien niet op de korte termijn, want even een ‘break’ is best even lekker toch? Maar op de langere termijn ga je er erg ongelukkig van worden. Heb je te weinig werk of doe je werkzaamheden onder je niveau, dan loop je het risico dat je je gaat vervelen. Want je bent intelligent, je hebt er hard voor gestudeerd, en je hebt dan ook die intellectuele prikkeling nodig. En als dat er niet of te weinig is, dan kan dat dus leiden tot een bore-out: je raakt ongeïnteresseerd, lusteloos en het kan zelfs leiden tot depressie.

Belangrijk dus om alert te zijn en ervoor te zorgen dat je voldoende uitdaging in je werk houdt! 

***

Herken je bovenstaande en wil je eens vrijblijvend sparren om zicht te krijgen op jouw bevlogenheid en toewijding? Vraag dan hier de gratis WerkgelukScan aan!

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *