Wat wil je écht? Wat is jouw missie?

Missie koers focus visie

Wat wil jij in je leven bereiken?

Korte termijn doelen stellen doen we allemaal wel eens. Maar heb je wel eens nagedacht over je doel(en) op langere termijn? Wat wil jij bereikt hebben als je je laatste adem uitblaast? Dat is voor de meesten onder ons nog niet zo eenvoudig om te beantwoorden. En waarom zou ik dat moeten weten, denk je misschien wel? Ik ben toch nog maar een dertiger? En misschien ben je niet zo’n streber. En toch kan het je helpen om te weten wat jij in je leven wilt bereiken, ook al zijn het in jouw ogen geen grote dingen als ‘de armen op deze wereld helpen’ of ‘iemands leven redden’. Een prettig leven voor je jezelf en de mensen om je heen creëren is ook een mooi doel!

Belangrijke keuzes kunnen maken
Het hebben van een lange termijn doel vergemakkelijkt namelijk het maken van keuzes op allerlei gebieden. En keuzes maken is voor de meeste hoger opgeleide dertigers nou eenmaal niet zo eenvoudig. Nu zal het kennen van je levensdoel je niet echt helpen bij het kopen en kiezen van een nieuwe koelkast, maar wel als je bijvoorbeeld een beslissing wilt nemen over het wel of niet nemen van een sabbatical, het kiezen tussen twee banen, en of je wel of geen kinderen wilt. Dat zijn keuzes waar je wel iets langer dan een paar dagen over nadenkt. Met het helder hebben van je missie, kun je voortaan al je te maken keuzes langs dit ‘levensdoel’ leggen. Past keuze A het meest bij je doel, of brengt juist keuze B je dichterbij? Of is het verstandig om nog eens naar andere opties te kijken? Want vaak staren we ons blind op een of twee keuzemogelijkheden, terwijl er vaak legio zijn?.

Hoe vind ik nu mijn lange termijn doel?
Je kunt dit doen door eens na te denken over je grafrede. Hoe raar je het ook vind om hier over na te denken, het geeft duidelijk inzicht in hoe je graag door anderen gezien wilt worden, wat je belangrijk in het leven vindt, en waar jij voor staat. Probeer eens de volgende vragen te beantwoorden:

– Hoe wil je dat mensen aan jou terug denken (karakter, eigenschappen, et cetera)?
– Wat wil je bereikt hebben (wat herinnert men zich als jouw ‘achievements’)?

Andere vragen zijn:

– Als het mogelijk zou zijn, dan zou ik ….
– Voor ik sterf, ga ik …..
– Als ik op mijn leven terugkijk, wil ik ……

Je antwoorden zullen je een goed beeld geven van jouw lange termijn doel, je missie. Om dit doel nog wat concreter te maken, kun je de volgende oefening doen: Maak een lijstje met de rollen die jij vervult in dit leven, of wilt gaan vervullen. Bijvoorbeeld: partner, moeder/vader, dochter/zoon, zus/broer, werkneemster of ondernemer, collega, vriend/vriendin, sporter, enzovoort. Schrijf vervolgens op wat voor jou belangrijk is in deze rollen: Wat wil jij bereiken? Hoe is het nu en wat wil je voortaan anders gaan doen?

T-splitsing
Hiermee zal helder worden wat voor jou belangrijk is. En die inzichten kun je gebruiken om bewuste, en de voor jou juiste beslissingen te nemen. Dus, de volgende keer dat je weer op die T-splitsing staat, pak je doelen erbij! Dit wil niet zeggen dat keuzes maken nu ineens heel gemakkelijk wordt, maar het kan je zeker een eindje op weg helpen de juiste te maken!

Wil je meer weten over hoe je je doel(en) helder kunt krijgen, lees dan eens het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey (ISBN 9025414893).

Ook kun je bij Esenzia jouw eigen persoonlijke missie helder maken. Neem daarvoor contact met ons op.

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2008 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *