Wat wil je écht? 5 vragen om jouw persoonlijke missie te formuleren


Korte termijn doelen stellen doen we allemaal wel eens. Maar heb je wel eens nagedacht over je doel(en) op langere termijn?

missie

In de eerste WerkGelukTips van dit jaar gaf ik je 6 stappen die je kunt zetten om dit een succesvol jaar voor jezelf te maken. Ik hoop dat je al een flink eind op weg bent met het zetten van deze stappen. De eerste stap was: Bepaal je koers op verschillende levensgebieden. Dit is voor de meesten onder ons nog niet zo eenvoudig. Daarom deze keer 5 vragen die je kunnen helpen om hier helderheid over te krijgen.

Heb je het artikel ‘In 6 stappen naar een succesvol jaar!’ gemist? Lees het dan hier alsnog.

 

Wat wil jij bereikt hebben als je aan het einde van je leven staat? Dat is voor de meesten onder ons nog niet zo eenvoudig om te beantwoorden. En waarom zou ik dat moeten weten, denk je misschien wel? Misschien ben je niet zo’n streber. En toch kan het je helpen om te weten wat jij in je leven wilt bereiken, ook al zijn het in jouw ogen geen grote dingen als ‘de armen op deze wereld helpen’ of ‘iemands leven redden’. We heten nu eenmaal niet allemaal Nelson Mandela of Mahathma Gandhi. Een prettig leven voor je jezelf en de mensen om je heen creëren is ook een mooi doel!

Het hebben van een lange termijn doel vergemakkelijkt het maken van keuzes op allerlei gebieden. Nu zal het kennen van je levensdoel je niet echt helpen bij het kopen en kiezen van een nieuwe koelkast, maar wel als je bijvoorbeeld een beslissing wilt nemen over het wel of niet nemen van een sabbatical, het kiezen tussen twee banen, en of je wel of geen kinderen wilt. Dat zijn keuzes waar je wel iets langer dan een paar dagen over nadenkt.

Met het helder hebben van je missie, kun je voortaan al je te maken keuzes langs dit ‘levensdoel’ leggen. Past keuze A het meest bij je doel, of brengt juist keuze B je dichterbij? Of is het verstandig om nog eens naar andere opties te kijken? Want vaak staren we ons blind op een of twee keuzemogelijkheden, terwijl er vaak legio zijn.

Je kunt je lange termijn doel helder krijgen door eens na te denken over je grafrede. Hoe vervelend het ook lijkt om hier over na te moeten denken, het geeft wel duidelijk inzicht in hoe je graag door anderen gezien wilt worden. Maar ook wat je belangrijk in het leven vindt en waar jij voor staat.

Om jouw persoonlijke missie helder te krijgen kun je de volgende 5 vragen beantwoorden:

1)  Hoe wil je dat mensen aan jou terug denken (eigenschappen, karakter, et cetera)?

2)  Wat wil je bereikt hebben (wat herinnert men zich als jouw ‘achievements’)?

3)  Als ik op mijn leven terugkijk, heb ik …… (gedaan, gezegd, gerealiseerd, etc.)

4)  Wat wil je doorgeven aan anderen, betekenen voor anderen?

5)  Wat wil je maken, doen, tot stand brengen, op de wereld zetten?

Je antwoorden zullen je een goed beeld geven van jouw lange termijn doel, je missie. Hiermee zal helder worden wat voor jou belangrijk is. En die inzichten kun je gebruiken om bewuste, voor jou de juiste beslissingen te nemen.

Dus, de volgende keer dat je weer op die T-splitsing staat, pak je doelen erbij! Dit wil niet zeggen dat keuzes maken nu ineens heel gemakkelijk wordt, maar het kan je zeker een eindje op weg helpen de juiste te maken!

***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2013 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkGelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

Similar Posts

2 Comments

  1. Dank voor je reactie Wendela! En inderdaad, het zijn geen alledaagse vragen die je zo even beantwoord, het vergt wel enige introspectie… En juist omdat je er echt even voor moet gaan zitten juist zo waardevol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *