Zelfvertrouwen als sleutel tot werkgeluk

De meeste mensen twijfelen in meer of mindere mate wel eens aan zichzelf. Bijvoorbeeld wanneer er gedoe is met een klant, je jaarlijkse functioneringsgesprek niet uitpakte zoals je had gehoopt, of je ziet dat leuke, nieuwe project aan je neus voorbij gaan. Stuk voor stuk situaties die je gevoel van eigenwaarde een flinke deuk kunnen geven. Op zich is daar niets mis mee; af en toe aan jezelf twijfelen is heel normaal.

Wankelend zelfvertrouwen wordt wel een probleem wanneer het je in je dagelijkse activiteiten en prestaties belemmert. Als je niet alleen twijfelt over bepaalde keuzes of over wat je wel en niet kunt, maar je ook gaat twijfelen aan je hele zelfbeeld: over wie je bent, wie je wilt zijn en wat je graag wilt doen. Als de gedachten die je over jezelf hebt vaker negatief dan positief zijn. Als je het gevoel hebt dat je op alle vlakken faalt. Als je je vaak voor jezelf schaamt of onzeker bent over wat anderen van je vinden. Als je erg kritisch bent op jezelf.

Herken je jezelf hierin, en geeft het je regelmatig een gevoel van neerslachtigheid, dan is het wellicht verstandig om eens te rade te gaan bij een professionele coach. Zodat je samen mogelijke oplossingen kunt verkennen om met meer zelfvertrouwen door het leven te gaan. En meer geluk gaat evaren in je werk. Want het is zonde als je niet het beste uit jezelf kan halen en dat kan laten zien!

Zelfvertrouwen beïnvloedt ons leven dus op ontelbare manieren. Uit onderzoek blijkt dat mensen met
confidence levelveel zelfvertrouwen gelukkiger zijn en minder vatbaar voor psychologische problemen. Ze nemen meer initiatief en voelen zicht beter op hun gemak in sociale situaties en in de relatie met hun partner. Daarnaast weten ze beter om te gaan met faalangst en perfectionisme. Ze ervaren meer geluk in hun werk.

Zelfvertrouwen is het geloof dat je in je eigen kunnen hebt; het vertrouwen dat je op eigen kracht taken aankunt en tegenvallers het hoofd kunt bieden. Of wat dacht je van deze mooie quote die ik tegenkwam:

‘Zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit die sterker is dan je angst’

Met een fundamenteel zelfvertrouwen is de kans groot dat je wat lastigere situaties als uitdagingen ervaart en niet als problemen ziet. Zelfvertrouwen werkt positief door in je leven, want hoe meer zelfvertrouwen en zelfrespect je hebt, hoe beter je je voelt en een leukere uitstraling je hebt!

Hoeveel zelfvertrouwen je hebt, hangt voor een belangrijk deel af van ervaringen uit je verleden. Hoe vaker je hebt gemerkt dat je iets goed kunt, hoe makkelijker het is om te geloven dat het je nog een keer gaat lukken. Ook steun en complimenten van anderen, zoals van je ouders en vrienden hebben invloed op je zelfvertrouwen. Hoe meer je deze in je jeugd hebt gekregen, hoe meer zelfvertrouwen je doorgaans hebt. Maar je honderd procent zeker voelen van jezelf, dat doet bijna niemand.

Ook mensen die heel zelfverzekerd overkomen hebben vaak niet zoveel zelfvertrouwen als dat ze doen geloven. Zij kunnen hun onzekerheden verbergen door op te scheppen, dominant te zijn of door zich te gedragen als een macho.

Gebrek aan zelfvertrouwen kan zich dus op het werk op 2 verschillende manieren uiten. De een gaat zichzelf overschreeuwen en de ander schiet in onzekerheid.

Mensen die in onzekerheid schieten:

  • Brengen onvoldoende creatieve ideeen en oplossingen naar voren, terwijl dat wel bij de van ze verwacht wordt
  • Durven niet door te vragen, uit angst als niet-competent gezien te worden
  • Doen heel veel zelf om maar niet om hulp te hoeven vragen
  • Sluiten snel compromissen en gaan de discussie niet aan

Overschreeuwers daarentegen:

  • Zijn inhoudelijk vaak wel goed, maar stemmen niet voldoende af op de ander
  • Worden defensief bij vragen en kritiek
  • Houden stug vast aan zijn eigen opvattingen
  • Kunnen arrogant, moraliserend en eisend overkomen
  • Zien zichzelf niet als onzeker

Misschien biedt het dus enige troost, om je als onzekere te beseffen dat de (ogenschijnlijke) zelfverzekerdheid van sommigen dus niet meer is dan een masker waarachter ze hun eigen onzekerheid verbergen!


Wil je graag aan de slag met het verkrijgen van meer zelfvertrouwen zodat jij steviger in je schoenen komt te staan en makkelijker zaken voor elkaar krijgt?

Meld je dan aan voor de training ‘In 7 stappen naar meer zelfvertrouwen!’.  


***

Reacties op dit artikel zijn welkom via de knop ‘Reageer op dit artikel’.

© 2014 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *