Zo transformeer je excuses naar succes!

Wat houdt jou het meeste tegen om stappen te zetten?

 • Je leidinggevende of collega die je niet steunt?
 • De economie?
 • Je partner?
 • Je gezondheid?
 • Gebrek aan tijd, middelen, vaardigheden of kennis?

Dit is wat we vaak doen: we weten allemaal excuses te vinden. We spelen de zwartepiet toe aan anderen of aan omstandigheden, zodat het lijkt alsof wij er niets aan kunnen doen en er geen invloed op hebben.

Dat lijkt natuurlijk makkelijk, want dan kan en hoef je er ook niks mee. Maar als je altijd wel iets of iemand vindt als oorzaak voor jouw situatie dan degradeer je jezelf tot slachtoffer. Wat je in feite doet is je eigen kracht weggeven. Zo word je een speelbal van je omgeving. Dat kan niet echt fijn voelen toch?

Weet je wat de grootste reden is van niet vooruitkomen, stil blijven staan, herhaling van (vervelende) situaties, et cetera…?

Volgens Jack Canfield – auteur van The Success Principles – is het belangrijkste dat je tegenhoudt: JIJ!
Als je bovenstaande (of vergelijkbare) uitspraken herkent, dan durft hij dus nederig te stellen dat je het mis hebt. En, zegt hij, dat is niet bedoeld om hard of veroordelend te klinken, maar het is waar voor ons allemaal.

Bijna 100% van de tijd ben je je eigen grootste obstakel. En wanneer je leert hoe je uit dit patroon kan stappen, zal het pad naar succes en dromen waarmaken zo veel duidelijker en makkelijker worden.

Het goede nieuws is wel, omdat je zelf je grootste obstakel bent, dat je er ook 100% controle over hebt. Jij hebt dus de macht om het te veranderen. Sterker nog, je bent de enige die het kan! Dus, dat betekent ook dat je geen excuses meer hebt en dat naar iets of iemand anders wijzen totaal zinloos is.

Om het leven te creëren dat je wilt hebben moet je dus accepteren dat je 100% verantwoordelijkheid neemt voor alles wat er gebeurt.

Dat betekent het opgeven van:

 • al je excuses
 • al je slachtofferverhalen
 • alle redenen waarom je (nu) niet kan …
 • en waarom je nog niet …
 • en alle schuld te geven aan externe omstandigheden.

Het is namelijk niet de schuld van je baas. Ook niet de schuld van de economie. En ook is het is niet de schuld van je partner. Of omdat je niet de tijd of het geld hebt om het te laten gebeuren.

Dus, zegt Canfield: “stop the blaming and complaining!” (stop met anderen de schuld geven en klagen).

Volgens hem zul je nooit succesvol zijn zolang je iets of iemand anders de schuld geeft voor het uitblijven van jouw succes. Als jij succes wilt hebben, dan heb je de waarheid onder ogen te zien en je te realiseren dat jij degene was die deze actie ondernomen heeft, deze gedachten heeft gedacht, en de bijbehorende gevoelens hebt gecreëerd. Jij bent dus degene die de keuzes heeft gemaakt die hebben geleid tot waar je nu staat.

Want:

 • Jij bent degene die al die jaren ongezond leefde
 • Jij bent degene die geen “nee” zei
 • Jij bent degene die deze baan heeft geaccepteerd
 • Jij bent degene die ervoor heeft gekozen om bij deze organisatie te blijven
 • Jij bent degene die ervoor gekozen heeft deze persoon te geloven
 • Jij bent degene die zijn droom aan de kant heeft geschoven
 • Jij bent degene die zijn intuïtie genegeerd heeft
 • Jij bent degene die dit heeft gekocht
 • Jij bent degene die het niet geregeld heeft

Best confronterend hè? Ook al is dit voor mij niet geheel nieuw, ik moest best even slikken zeg ik heel eerlijk. Dit maakt het wel heel zwart/wit. Want hoe zit het dan met de dingen die in je leven gebeuren en waar je geen invloed op hebt? Neem nu de economie de afgelopen jaren. Of het feit dat je werkgever gaat reorganiseren en jij je baan kwijtraakt. Of je raakt betrokken bij een ongeluk. Het antwoord is: ook dan kun je verantwoordelijkheid nemen voor je verdere toekomst.

Forrest is 31 en heeft zijn leven goed op de rit. Hij is getrouwd, heeft een zoontje en heeft een goeie baan. Dan krijgt hij een auto-ongeluk waardoor hij zwaar hersenletsel oploopt. Plotsklaps kan hij niets meer; niet eens zijn eigen tanden poetsen. In het begin was hij dankbaar dat hij nog leefde, maar al snel kwam hij in een neerwaartse spiraal terecht van woede, depressie en wanhoop. Hij kon niet goed praten en de vernedering van zijn toestand hield hem thuis achter de geraniums. Hij had weinig meer om voor te leven.

Totdat deze principes over verantwoordelijkheid op zijn pad kwamen. Dat veranderde zijn leven. Hij begon te lezen, hoe moeizaam dat ook ging. Hij realiseerde zich dat vragen als “waarom moest dit mij overkomen?” hem geen stap verder hielpen en pakte zichzelf bij de kladden. Na een lange en moeizame weg, en tegen alle adviezen en verwachtingen van de doctoren in, besloot hij weer te gaan studeren. Nu, jaren later, ligt het boek met zijn levensverhaal in de boekwinkels en geeft hij lezingen aan grote groepen mensen om te vertellen over zijn worstelingen en successen. Terwijl hij na het ongeluk niet eens zijn eigen tanden kon poetsen…

Wil jij ook aan de slag gaan met het transformeren van je excuses naar succes? Werk dan de volgende vragen uit:

succes

 • Welke 5 dingen zou jij graag willen transformeren in je leven?

Schrijf dan per punt op:

 • Welke excuses houden je tegen?
 • Welke rol heb jij gespeeld in het creëren of veroorzaken van deze ongewenste situatie?
 • En tot slot, wat ga je doen om de situatie te veranderen?

Door deze oefening voor jezelf te doen leer je hoe je je excuses (die een toestand van impasse creëren) transformeert in oplossingen (die voor een staat van actie zorgen).

Dit kan de belangrijkste stap zijn die je ooit gaat nemen, zegt Canfield. Door te leren hoe je 100% verantwoordelijkheid neemt voor je leven, geef je jezelf de kracht om het te veranderen. En dan is de mogelijkheid om een heel fijn leven te creëren geheel binnen handbereik!

 

***


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit onderwerp. Je reactie kun je hieronder posten
. (i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2015 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *