Zo wordt dit jouw beste jaar ooit!

Zo wordt dit jouw beste jaar ooit!

Als je geen doelen stelt dan laat je je onbewuste het leven voor je bepalen. En ons onbewuste wordt o.a. gestuurd door eerdere ervaringen. Dat zou dus betekenen dat we weer dezelfde ervaringen krijgen als we onszelf geen (andere) doelen stellen! “Als je doet wat je altijd gedaan hebt zal je krijgen wat je altijd gekregen hebt” wordt hiermee maar weer eens bevestigd. En dat is natuurlijk helemaal prima als je kijkt naar de goeie gebeurtenissen het afgelopen jaar, maar wordt een wat minder fijn perspectief als het gaat om de minder leuke ervaringen.

Geen doelen stellen heeft ook iets in zich van het leven je laten overkomen. Dat is toch ook niet wat je wilt? Terecht dat je nu denkt: je hebt het toch niet allemaal in de hand? Nee, dat heb je ook niet. Er gebeuren altijd dingen in ons leven waar we geen invloed op hebben. Fijne en minder fijne gebeurtenissen.

Maar er zijn genoeg zaken waar we wél invloed op hebben, en juist daarom is het zo belangrijk dat je jezelf doelen stelt! En je kunt er nu voor zorgen dat je het dit jaar anders aanpakt. Eigenlijk heel simpel: pak een pen en papier (of je laptop of iPad ;-)) en neem een paar uurtjes de tijd om de volgende stappen uit te werken voor jezelf. Je zult zien dat je je dromen daadwerkelijk om kunt zetten in actie en resultaten.

 

 

Zo zorg je ervoor dat je dit jaar jouw beste jaar ooit gaat maken:


Stap 1)  Stilstaan bij je successen van vorig jaar

Als je al wat langer onze WerkgelukTips leest dan weet je misschien nog dat ik je eerder vertelde over  de ‘Successes & Gratitude Jar’. Heb je het gemist dan kun je het hier teruglezen.

Het dagelijks opschrijven van mijn successen en de dingen waar ik dankbaar voor ben heeft mij enorm geholpen om hier bewust bij stil te staan. Dit kon gaan over
Gratitude Jar 2een persoon die iets voor me heeft betekend die dag, een actie die ik heb genomen en waar ik trots op was, of een leuke meevaller of positief resultaat. Ik zal eerlijk bekennen dat ik het niet iédere dag heb gedaan, maar mijn pot zit na een jaar wel helemaal stampvol en het is fantastisch om het nu allemaal terug te lezen. Dáár word ik heel blij van en doet me beseffen dat er het komende jaar ook weer heel veel mogelijk is. En dat geeft heel veel motivatie om aan de slag te gaan met mijn wensen voor 2015!

En ook als je niet zo’n pot met briefjes hebt bijgehouden dit jaar, kun je alsnog met terugwerkende kracht je successen en dankbaarheden opschrijven over het afgelopen jaar. Dit kun je bijvoorbeeld doen door per levensgebied (zie volgende stap) op te schrijven welke successen je bereikt hebt. Welke uitdagingen heb je aangepakt, welke resultaten heb je geboekt, wat heb je geleerd, hoe ben je gegroeid…?


Stap 2)  Wat wil je dit jaar bereiken?

Hopelijk heeft de eerste stap je geïnspireerd om te bepalen wat je het komende jaar wilt bereiken. Daar mag je nu mee aan slag gaan. Om straks in actie te kunnen komen moet je eerst voor jezelf inzichtelijk hebben in welke levensgebieden je zaken wilt veranderen. Je kunt daarbij denken aan (en vul deze vooral aan):

  • relatie(s)
  • vriendschappen
  • familie
  • werk en loopbaan
  • gezondheid
  • persoonlijke ontwikkeling
  • financiën
  • bijdragen aan de samenleving

Ga dan per gebied je doelen stellen en maak die zo specifiek mogelijk. Wat wil je dit jaar bereiken op professioneel vlak? Wil je dit jaar eens echt gaan benutten om te ontdekken hoe je je carrière voor de komende jaren in wilt vullen? Wil je een nieuwe baan vinden? Of wil je het komende jaar een opleiding gaan volgen zodat je door kan groeien bij je huidige werkgever?

En wat zijn je doelen op persoonlijk/privévlak? Wil je dit jaar toch eens die leuke partner vinden? Of ga nu starten met drie keer per week hardlopen zodat je in het najaar een halve marathon kunt lopen? Wat zijn andere belangrijke levensgebieden waarin je iets wilt bereiken?


Stap 3)  Bepaal het beoogde resultaat

Een belangrijke stap in het behalen van doelen is het omschrijven van je beoogde resultaat, het écht maken ervan. Je neemt als het ware een sprong in de toekomst en beleeft het alsof je het al hebt gerealiseerd. Hoe ziet jouw leven er in december uit als je dit doel hebt bereikt? Wat is er dan anders? Hoe voel je je dan? Wat merken andere mensen aan je? Visualiseer het, voel het en schrijf deze ervaringen en resultaten in je eigen woorden op. Dít is waar je het voor doet!

Ook mooi is het om je doelen visueel te maken. Pak een stapel tijdschriften en scheur plaatjes en woorden uit die jouw doelen voor de verschillende levensgebieden weergeven, of print ze uit via Google Afbeeldingen. Plak ze vervolgens op een moodboard en hang deze ergens op waar je er regelmatig even naar kan kijken. Door je doelen met verschillende zintuigen te beleven zet je ze enorme kracht bij!


Stap 4)  Maak een planning

Hoe ga je je doelen realiseren en wanneer? In deze stap wil je je geformuleerde doelen omzetten in concrete acties met een tijdsplanning. Dit vraagt waarschijnlijk om kleinere subdoelen, die je nu mag gaan bepalen. Hang er vervolgens een deadline aan, zodat je ook weet wanneer je wat moet gaan doen.


Stap 5)  Ga regelmatig reviewen

Om zicht te houden op waar je staat is het belangrijk dat je heel regelmatig een moment pakt om je doelen te reviewen. Dat kan ieder kwartaal zijn of iedere maand; eigenlijk de vaker de beter. Een moment om te kijken waar je staat ten opzichte van je doelen. Probeer dan niet alleen te kijken naar wat je nog moet doen, maar ook naar wat je al gedaan hebt!

Stel je voor dat je een berg aan het beklimmen bent en je bent halverwege. Kijk je dan vooral naar boven hoe ver je nog te gaan hebt of neem je af en toe ook een moment om even naar beneden te kijken zodat je kan zien hoe ver je al bent gekomen? Met andere woorden, geniet je van je successen of ben je vooral gericht op wat je nog niet hebt bereikt?


Stap 6)  Bepaal je beloning

Doelen stellen is leuk, maar doelen halen is nog leuker! En dat mag gevierd worden. En dat feestje hoeft niet pas plaats te vinden als je je uiteindelijke doel hebt bereikt. Sterker nog, zorg ervoor dat je ook stil staat bij het realiseren van ieder subdoel. Je kunt jezelf trakteren op een bosje bloemen, even een borrel drinken met je vrienden, of wellicht is jezelf een schouderklopje geven ook al een heel mooi gebaar. Wees trots op jezelf! Juist het vieren van ‘kleine’ successen door jezelf ervoor te belonen moedigen je aan en zullen je motiveren om door te gaan!

 

Dus, ga jij het komende jaar je leven laten gebeuren of ga je zelf het roer in handen nemen?

 

***

Ik ben benieuwd naar je reactie! Je successen van vorig jaar, je doelen voor dit jaar en je moodboard kun je hieronder posten. (i.v.m. spam worden berichten niet meteen zichtbaar)

© 2015 Gertrud de Witte – ESENZIA WerkgelukCoaching, alle rechten voorbehouden.

 

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *