Zonder Struggle geen Flow!

Zonder Struggle geen Flow!

Wanneer heb je voor het laatst het gevoel van Flow ervaren? Dat zal waarschijnlijk geweest zijn toen je iets deed waar je heel veel energie van kreeg en de tijd gewoon voorbij vloog. Je handelde vanuit je talent en had het volste vertrouwen dat je het kon.

Er zijn studies gedaan met topatleten, waarbij bestudeerd werd hoe zij in een staat van flow komen. En het is natuurlijk interessant om te kijken wat wij van hen kunnen leren als het gaat om succesvol zijn in ons werk en/of business.

Dus wat doen deze atleten om de flow aan te wenden?

 Daarvoor kijken we eerst naar de 4 stadia van Flow:

1) Struggle (Worsteling)
Struggle wordt gekenmerkt door angst of een verhoogd stressniveau. Onrust omdat je weet dat het tijd is om die baan te verlaten maar je weet niet hoe nu verder. Bezorgdheid over hoe je je volgende klant gaat binnenhalen. Nerveus zijn voor een sollicitatiegesprek, of niet kunnen slapen door een uitdagend project met een strakke deadline. Spanning om jezelf te laten zien tijdens een voorstelrondje. Dat zijn voorbeelden waar we allemaal aan kunnen relateren.Wanneer heb jij recentelijk iets vergelijkbaars, een worsteling ervaren? Hoe kenmerkt zich dat bij jou?
Flow - ESENZIA WerkgelukCoaching
2) Release (Loslaten)
Als we willen groeien dan hebben we uit onze comfortzone te stappen. Naar plekken toegaan waar we nog niet eerder zijn geweest. Dingen doen die we nog niet eerder gedaan hebben. En dan moeten we bereid zijn om ons ongemakkelijk te voelen.Vorige week in de afronding van mijn ‘Leef je Life Purpose’ programma zei ik nog tegen de deelnemers: angst hoort bij het vinden én leven van je Life Purpose! Want het voelt groots, belangrijk en spannend: het opbouwen van een eigen business, een carrièreswitch maken, een verschil willen maken.Het betekent bijna altijd dat je uit je comfortzone moet stappen en ja, dat is super spannend! Groeien gaat nu eenmaal gepaard met innerlijke en uiterlijke strijd. En dat is waar velen het af laten weten.De grote vraag is echter: hoe zorg je ervoor dat je de spanning of angst niet gaat zien als een blokkade, maar juist als iets dat je nodig hebt om in de flow te komen? Iets wat er gewoon bij hoort?Een mooi yoga gezegde is: “Suffering is resisting what is.” Lijden is je verzetten tegen wat er is.We moeten dus iets doen om die spanning los te kunnen laten zodat we in de flow kunnen komen. Dus hoe kun je de release vinden als je aan het worstelen bent? Dat is je taak. Loslaten is wat je in flow brengt. Misschien is dat dagelijks naar buiten voor frisse lucht en beweging. Af en toe een goeie huilbui. Een goeie vriendin bellen.

 

3) Flow (Stromen)

Dit is de super(wo)man ervaring waar al je voorbereiding zijn vruchten afwerpt en inspiratie het overneemt. Het gaat gepaard met ontspanning en jezelf er helemaal in verliezen. Je krijgt de beste ideeën, je boekt bijna moeiteloos resultaten en je verbaast jezelf. Tijd lijkt niet te bestaan en ook zijn alle zorgen en angsten zijn ver weg. Het kan bijna voelen als uit je lichaam treden, of het nu om een fysieke, emotionele of mentale activiteit gaat.

Wanneer was jouw laatste verbazingwekkende ervaring? Wat ervaarde je toen?


4) Recovery / Consolidation (Herstel / Verstevigen)

Tijdens de herstelfase ervaar je niet meer die grote high. De keerzijde is dan ook: je gaat van de ‘high’ van de ‘feel-good’ neuro-chemicaliën die vrijkomen tijdens de flow staat. En je komt in een ‘down’ die vaak leidt tot zelfsabotage waarin je probeert die flow terug te krijgen.

Veel mensen worstelen met dat feit. Er ontstaat depressie, extreme angst en zorgen. Ze zijn als het ware aan het vechten om dat geweldige gevoel te behouden. En dit resulteert in gevaarlijk gedrag, om het zacht uit te drukken. Rocksterren en jonge professionele atleten zijn grote voorbeelden. Veel geld uitgeven, drugs, gevaarlijk en extreem gedrag, enzovoorts.

Ze willen gewoon NIET dat de ‘high’ van het succes eindigt!

Maar deze laatste fase is juist waar het leren en het geheugen enorm wordt versterkt, waardoor de ervaring van de flow in je onbewuste wordt geconsolideerd. Het stelt je in staat om tactieken en routines te ontwikkelen om dat flowgevoel veilig los te laten en volwassen ‘weer op aarde te landen’. Op die manier kun je morgen wakker worden en het helemaal  weer opnieuw doen!

 

Als je deze 4 fasen begrijpt dan heb je ook de sleutels waarmee je:

  • Je potentieel vergroot
  • Meer verschil kunt maken
  • Meer in de ‘genius zone’ bent (waar je je ware potentieel benut)

Weten wat de flow staat is, hoe dit te bereiken en hoe het te gebruiken om je carrière of business op te bouwen is dus belangrijk als je je dromen waar wilt maken. Wanneer je de 4 stadia kent, kun je vaststellen in welke fase je je bevindt en er met meer vertrouwen doorheen navigeren. Dan hoef je niet meer te twijfelen als het even tegenzit: “Dit gaat te moeizaam, dus zal het wel niet goed voor me zijn.”

Dit weten zal je in lijn brengen met je vrouwelijke waarden en ritmes. Dus in plaats van te duwen, te trekken en vast komen te zitten in de worsteling, kun je meer uit jezelf halen door de stroom te volgen en te vertrouwen op de cyclus van flow.

 

Post hieronder:

Wat is het grootste ding dat je ervan weerhoudt om in de flow staat te zitten? Wat is 1 ding dat je doet om in de flow staat te komen?

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *